Aluminij gasi 12,5 posto ćelija

Bez autora
Jul 29 2012

Mostarski Aluminij jučer je donio odluku o gašenju 12,5 posto proizvodnih kapaciteta, odnosno elektrolitičkih ćelija. Naime, na jučer održanoj sjednici Nadzornoga vijeća Aluminija, pored usvajanja izvješća o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine i rebalansa plana poslovanja za tekuću godinu, usvojena je i spomenuta odluka o isključenju 12,5 posto proizvodnih kapaciteta. Odluka je donesena jednoglasno, a glede iznimno teškoga stanja, u kojemu se Aluminij našao isključivo zbog previsoke cijene električne energije i najniže cijene metala u povijesti Tvornice, s obzirom na cijene ulaznih sirovina. S primjenom se kreće odmah, s tim da se gašenje 12,5 posto proizvodnih kapaciteta smatra tek početkom opsežnijega procesa te će već na sljedećoj sjednici Nadzornoga vijeća, najavljenoj za drugu polovicu rujna, biti sagledani učinci njezine primjene. Daljnje će mjere i postupanja ovisiti o tomu hoće li u međuvremenu doći do izmjena u cijenama struje i metala.

Aluminij gasi 12,5 posto ćelijaMostarski Aluminij jučer je donio odluku o gašenju 12,5 posto proizvodnih kapaciteta, odnosno elektrolitičkih ćelija.

Naime, na jučer održanoj sjednici Nadzornoga vijeća Aluminija, pored usvajanja izvješća o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine i rebalansa plana poslovanja za tekuću godinu, usvojena je i spomenuta odluka o isključenju 12,5 posto proizvodnih kapaciteta.

- Odluka je donesena jednoglasno, a glede iznimno teškoga stanja, u kojemu se Aluminij našao isključivo zbog previsoke cijene električne energije i najniže cijene metala u povijesti Tvornice, s obzirom na cijene ulaznih sirovina. S primjenom se kreće odmah, s tim da se gašenje 12,5 posto proizvodnih kapaciteta smatra tek početkom opsežnijega procesa te će već na sljedećoj sjednici Nadzornoga vijeća, najavljenoj za drugu polovicu rujna, biti sagledani učinci njezine primjene, priopćeno je iz mostarskoga giganta.

Daljnje će mjere i postupanja, navodi se u priopćenju, ovisiti o tomu hoće li u međuvremenu doći do izmjena u cijenama struje i metala.

- Odluka o isključenju dijela ćelija u mostarskoj Elektrolizi bila je očekivana, čak i u puno većem postotku, imajući u vidu činjenicu kako smo još 3. srpnja upoznali cjelokupnu javnost i sve razine vlasti u BiH s tom mogućnošću, što, nažalost, nije izazvalo niti jednu reakciju, priopćeno je iz Aluminija.

Generalni direktor Aluminija Ivo Bradvica je ranije izjavio kako je Aluminij prošlu godinu poslovao pozitivno i ostvario dobit od 1,1 milijun KM. Prošle je godine Aluminij bio čak i najvećim izvoznikom u BiH, premda je, rekao je Bradvica, i tada plaćao najvišu cijenu struje u Europi, u odnosu na sve proizvođače aluminija, i to od 48 eura/MWh.

- Kako je početkom ove godine FERK cijenu struje naglo i enormno povećao, i to na fantastičnih 54 eura/MWh, koliko sada plaćamo, a kako je cijena metala na Londonskoj burzi metala naglo opala, potpuno je jasno kako je daljnje poslovanje Aluminija, pod ovim uvjetima, jednostavno nemoguće. Za prva tri mjeseca tekuće godine iskazali smo gubitak od oko 20 milijuna KM, a za šest mjeseci bit će jamačno i veći, bez obzira na to što smo poduzeli vrlo konkretne, nepopularne mjere štednje. Imajući u vidu kako su analitičke prognoze oko cijene metala vrlo loše, za razdoblje sve do kraja ove godine, dokad je predviđen daljnji pad, nama u Aluminiju ništa drugo ne preostaje, nego pristupiti gašenju određenoga postotka elektrolitičkih ćelija u našoj Elektrolizi, pošto sada gubimo oko 300 američkih dolara po svakoj proizvedenoj toni, naveo je Bradvica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik